Obter proteínas dietéticas de biomasa residual de macroalgas e leguminosas. Este é o obxectivo do proxecto europeo Alehoop, posto en marcha recentemente por 16 socios de seis países, entre eles a Universidade de Vigo. Nel traballarase durante catro anos na utilización de biorefinerías para a valorización de biomasa residual procedente de macroalgas e subprodutos do procesamento de leguminosas para obter novas cadeas de valor a través de proteínas para aplicacións de alto valor en alimentos e pensos para animais.
No sector da alimentación e a produción de pensos para animais, comentan os responsables do proxecto, as e os consumidores están esixindo cada vez máis “proteínas naturais funcionais e asequibles, de fontes distintas ás convencionais”. As fontes actuais destas proteínas, detallan, son a soia, cereais ou patacas, “importados a Europa na súa maioría e insostibles ambientalmente”. O déficit destes recursos en Europa, cuxa produción non alcanza as demandas, indican, obriga a buscar novas fontes de proteínas ata agora inexplotadas. Neste contexto, sinalan desde proxecto, a industria está demandando formulacións proteicas de orixe biolóxica, que poidan producirse a baixo custe e con un mellor comportamento ambiental, e Alehoop pretende precisamente proporcionar “unha solución sostible e barata para a recuperación de proteínas biofuncionais”.